Trefot
har även kallats
brandjärn, brandring och grytfot.
 

 

trefot, brandjärn, brandring, grytfot

Trefoten var en järnställning som stod i öppna spisen. På den ställde man kokkärl när man lagade mat. Under trefoten eldade man. En del grytor hade egna ben och kunde ställas direkt över elden. På en del ställen hängde man grytan i en krok som satt fast i en kätting. Då behövde man inte en trefot till grytan. Men ibland användes den då istället till stekpannan eller laggen. Trefot har även kallats brandjärn, brandring och grytfot. Här finns en länk till matlagning förr.
 
Sidan om "Trefot, brandjärn, brandring och grytfot." ingår i ett föremålslexikon.
I lexikonet finns bilder på gamla föremål och redskap från både hushåll och lantbruk.
Där finns också förklaringar på vad sakerna användes till.

 


Länk till föremålslexikon

Länk till startsidan: Domböcker och domboksforskning

 

 Antal besökare idag
  
Totalt antal besökare
räknat från 4/12-2006

 
Antal besökare online