Svårfångad ana

Första gången jag träffade på min ana Anna Andersdotter var för nästan 20 år sedan.
Jag hittade henne i en födelsebok år 1722 som mor till Sven. (Han är den som sedan leder vidare släkten till mig.) Hon bodde då i Almetorp, Främmestad och var gift med Olof Svensson. Sven var familjens fjärde barn. När första barnet och tredje barnet föddes bodde familjen i Rassmusbo, Främmestad. Men emellan de barnens födelse hade familjen bott i Hult, Bäreberg där barn nummer två hade fötts.
Efter Svens födelse bodde familjen ytterligare några år i Almetorp och där föddes även barn nummer fem. Sen gick flyttlasset till Östtorp, Bäreberg där barn nummer sex och sju föddes. Olof och Anna bodde kvar i Östtorp så länge de levde.

Olofs och Annas vigsel 1712 var lätt att hitta i Främmestads pastorats vigselbok. Olof var från Östtorp och Anna från Rassmusbo. Olofs föräldrar var också ganska lätta att hitta i Östtorp.

Men Annas föräldrar hade jag länge stort problem med. bankaskalle
Jag letade i den lilla gården Rassmusbo eftersom Anna bodde där vid vigseln. När de tre första barnen föddes var dessutom Elin Andersdotter i Rassmusbo fadder. Var hon kanske Annas syster?
Jag hittade bara ett par i lagom ålder för att möjligen kunna vara föräldrar till Anna. Det var det gifta paret Lars Andersson och Rangela Andersdotter. Lars kan ju inte vara fadern eftersom han har fel förnamn. Möjligen kunde Rangela vara mor om hon var omgift. Men jag hittade inget barn alls i födelseböckerna som kunde vara Lars och Rangelas. Och ingen koppling till Anna eller Elin förutom att de bott där.
 
Elin Andersdotter i Rassmusbo gifter sig 1720 och får ett barn 1721. Därefter försvinner hon och maken spårlöst! Därför vet jag ej när hon dör och hur gammal hon blev och naturligtvis inte heller när hon föddes! Det finns heller ingen passande Elin Andersdotter i födelseböckerna. Crying or Very sad

När Anna dog 1743 angavs hon vara 52 år. Då borde hon ju vara född ca.1691. När jag letade i pastoratets födelsebok hittade jag en Anna född 1691. Hon var dotter till Anders Andersson och Börta Persdotter i Almetorp. Dessa två personer hittade jag inte på något mer ställe i kyrkböckerna. Inga kyrkböcker från omkringliggande pastorat gav något besked. Det var omöjligt att följa upp vart Anna född 1691 tog vägen.
När denna Anna föds är en Lars Andersson fadder, men naturligtvis stod det inte varifrån han kom från!! Var detta möjligen Lars i Rassmusbo? Var han eller hans hustru syskon till den misstänkte fadern? Växte Anna upp hos släktingar? Sven och Anna var ju bosatta några år i Almetorp - var det en tillfällighet? Frågorna var många, men ledtrådarna var för svaga för att jag skulle kunna dra säkra slutsatser. fundera

Så var läget i många år. Ivrig sökande i kyrkoböcker och mantalslängder hjälpte inte. Helt stopp!

För fem år sedan började jag läsa Viste härads domböcker. När jag läste i dem träffade jag på Lars i Rassmusbo och hans hustru Rangela. De hade gjort ett testamente. Eftersom de saknade egen livsfrukt (vilket underbart uttryck i-like ) hade de testamenterat sin egendom till Lars två brorsbarn. Dessa brorsbarn var Anna och hennes syster Elin!

Jag upplevde ett lyckorus och ville ropa högt - äntligen hade jag kopplingen till Rassmusbo. När jag läste vidare stod det att Lars och Rangela haft hand om barnen sen de var ganska små eftersom föräldrarna Anders Andersson och Börta Persdotter dött.
Nu fick jag svart på vitt att de misstänkta föräldrarna i Almetorp verkligen var föräldrarna! Vilken lycka! Jag tog några skutt av glädje den kvällen medan sambon tittade förvånat på mig! Det kändes som ett fyrverkeri hade passat bra, men jag avstod. Omgivningen förstår inte riktigt det stora i att äntligen efter nästan 15 års letande hitta en persons ursprung. Shocked Det krävs nog en annan släktforskare för att förstå detta! Very Happy


 Antal besökare idag
  
Totalt antal besökare
räknat från 4/12-2006

 
Antal besökare online